čtvrtek 3. ledna 2013

Výchova a výcvik psa

Mnoho lidí, kteří si pořídí psa, nemá s jeho výchovou a péčí žádné zkušenosti. Pes, má své potřeby. Je nutné ho denně krmit, denně venčit, udržovat ho v čistotě. Pokud má být pes poslušný musí dostat alespoň základní výchovu. To vše zabírá čas. Předtím, než si psa pořídíte mějte napaměti, zda opravdu budete mít na psa dostatek času, Spočítejte si i roční náklady na chov psa. Krmení, očkování, základní vybavení pro chov. Pes není hračka na 1 rok, při dobré péči se dožívá až 18 let.
Dále je důležité si rozmyslet zda si pořídíte štěně, které během prvního roku života může zničit a znečistit váš byt, či dům. Nebo si raději pořídíte dospělého psa, který má osvojené nějaké návyky Při výběru plemene psa je nutné si uvědomit, zda bude mít pes dostatečný prostor.

Důsledně naučte psa základním povelům: ke mně, sedni, lehni, zůstaň, fuj. Respektování povelů je nezbytné pro ovladatelnost psa v každé situaci.

Začínejte s výcvikem psa nejprve v prostředí, které neodvádí jeho pozornost. Mějte na paměti, že soustředěnost psa při učení je první podmínkou úspěchu. Postupujte od jednoduchého ke složitému. Postupně zvyšujte obtížnost cviků i nároky na svého psa.

Trénováním a výchovou svého psa upevňujete vzájemnou vazbu. Jste-li začátečníky, či nezkušenými chovateli psa, poraďte se, jak správně postupovat. Pokud se nehodláte věnovat sportovní kynologii (výcvik obrany), nehrajte se svým psem hry, které v sobě nesou určitá rizika vzniku agrese (tahání o hadr, hračku, peška, silové zápolení se psem apod.).

Motivujte a vychovávejte své štěně tak, aby se vždy chovalo přirozeně a uvolněně.

Nezatěžujte štěně nadměrným stresem ve výcviku.

Motivace psa je nutnou, nezbytnou a základní součástí jeho učení. Motivujte psa pro určitou činnost (např. ve spojení s pozdější odměnou, pochvalou), sdělte psu srozumitelně, co po něm požadujete, postupujte úměrně k jeho věku, zkušenostem a dovednostem. Dbejte vždy na vytvoření pozitivní vazby mezi vámi a psem. Důsledně vyžadujte respektování a plnění vašich příkazů. Každý jednotlivý cvik učte štěně nejprve formou hry,
teprve později s přiměřenou korekcí, vždy ale cvik zakončujte s pozitivně motivovaným, nestresovaným psem. Nevystavujte štěně situacím, ve kterých by se cítilo nejisté, ohrožené, bezradné či bezmocné.

Minimalizujte rizika získávání negativních sociálních zkušeností svého štěněte (zejména s neznámými psy, o jejichž přátelském chování nejste dostatečně ujištěni či přesvědčeni).

Uvědomte si, že štěně od vás očekává vůdcovské chování a zajištění svého bezpečí. Jak v této roli obstojíte (i později), zásadním způsobem ovlivní i chování psa vůči vám.

V dnešní době existuje již řada příležitostí pro vhodnou výchovu a zaměstnání vašeho psa (sportovní kynologické kluby, agility, sporty jako canis-cross, výcvik malých plemen aj.). Zde můžete získat nejen vlastní praktické zkušenosti s výchovou a vedením svého psa, ale můžete se poučit i od ostatních.

Naučme se psům rozumět. Naučme se rizikovému chování psa předcházet. Naučme se rizikové chování psa předvídat. Nežádoucí chování psa mívá řadu konkrétních příčin.

Přirozené chování psa lze usměrnit a kontrolovat. Včasná a důsledná prevence příčin problémového chování psů je nejen prospěšnou lidskému zdraví, ale je i jednou ze smysluplných cest, jak v současnosti účinně minimalizovat nárůst incidence poranění způsobených člověku psem. Pes je sociálně žijící tvor, jehož různorodou dnešní podobu a povahu začal kdysi vytvářet a formovat člověk.

Stejně tak se tomu děje i v současnosti. Jak se bude pes chovat a jak bude každý konkrétní pes či plemeno vypadat, je v rukou konkrétního chovatele - chovatelů, majitelů psů či celé společnosti.

Rozhodující není pouze vhodná genetická základna, ale také její následné a vhodné využití. Nelze než apelovat na odpovědný přístup při výběru a výchově psa. Není to cesta jednoduchá, jak by se mohlo jevit na první pohled.

Věnujme psům dostatečnou péči a pozornost, přistupujme k nim s vědomím, že budou odrážet ve svém chování naše vědomosti o jejich světě, naše sociální dovednosti ve vztahu a soužití s nimi.

Žádné komentáře:

Okomentovat