sobota 5. ledna 2013

Vybíráme štěně



Vybíráme chovatele
Vybrali jste si plemeno a nyní se poohlížíte po vhodném miminku. Nejprve si stanovte svůj cíl - co chcete s pejskem dělat. Je zbytečné kupovat si štěně tzv. show kvality, tedy s nejvyššími výstavními předpoklady, abyste na něm nechtěli dál pokračovat a nechali ho jen tak pro radost. Pokud chcete pejska na práci, nebudete si vybírat výhradně exteriérovou linii, pokud máte ambice výstav, nepořídíte si štěně po rodičích v typu, kteří už dnes nejsou moderní atd atd. Přesto doporučuji vybrat si kvalitní štěně. Abych, když se za rok rozhodnu, že s ním chci něco dělat, neměla uzavřené dveře.
Bez průkazu původu se nemůže pejsek zůčastňovat výstav ani některých zkoušek, lovecké kynologii a podobně. V záplavě inzerátů můžeme snadno narazit na tzv. "puppymill - tedy mlýn na štěňata", i chovatelé štěňat s PP mohou být někdy množiteli, kteří chovají jen za účelem zisku a pravá podstata chovatelství jim zůstává utajena. Většinou je podle hovoru v telefonu nepoznáte, odhalíte je až při osobní návštěvě. Najděte si chovatele co poskytuje "chovatelský servis" - nezávazná návštěva. Každý z nás, ať chceme štěně na cokoliv, chceme především štěně zdravé, řádně socializované a dobře zaživené.
To je nejdůležitější požadavek. Vybíráte-li štěně podle inzerátů, vyžádejte si nezávaznou osobní návštěvu ještě před odběrem štěněte. Chovatel, který nemá co skrývat, Vám milerád předvede miminka a pochlubí se s nimi. Můžete tam přijet prakticky kdykoliv, vidíte, v jakých jsou podmínkách, jak se jim daří, jaký mají kontakt s lidmi atd. Nejsnažší cesta, jak najít slušného chovatele je na doporučení některého ze seriozních chovatelů. Je vhodné zajít se podívat na nějakou chovatelskou akci, pozorovat, jak se kdo ke svým psům chová (například, kdo nedá celý den na výstavě psovi ani misku s vodou, nebude patrně ani překypovat péčí o svůj vrh) a i na základě toho je oslovit. Prohlídněte si třeba na výstavě zde prezentované psy, vybírejte, jaký typ by se vám domů líbil a dejte se s chovateli do řeči, většinou vám rádi řeknou, kde jsou právě štěňata, zda mají nějaká, jestli jejich - vám sympatický - pes kryl a kde má štěňata atd. Zkrátka vybírejte, sledujte, nespěchejte. Pamatujte, že si vybíráte životního kamaráda na nejméně 10 let svého života!


Hledáme štěně na výstavy
Chcete-li si najít například zakladatelku svého chovu, či výstavního psa, se kterým byste chtěli dělat výstavní kariéru, nevybírejte podle inzerátů! Nějaké inzeráty, kde se píše - po rodičích multišampionech většinou znamenají, že otec má r. CAC a matka s bídou výbornou. Slovo multišampion může být použito, až když má jedinec dosaženo nejméně pět šampionátů - a těch je rozhodně v ČR méně, než je uváděno v rozličných inzerátech. Do inzerátu totiž lidé mohou uvést, co chtějí a nikdo nikdy nezkoumá, nakolik se tento fakt zakládá na pravdě. Pokud chcete opravdu kvalitní štěně, hledejte na internetu, navštivte pár výstav a dívejte se po výsledcích, po fotografiích, ale hlavně hledejte typ , který se Vám líbí a kterého byste chtěli v budoucnu chovat. Najděte si přesně představitelku plemene jako matku svých štěňat a čekejte, až bude nakryta psem vašich snů. Počkejte si na kvalitní štěně, vyplatí se to. Sledujte, co se z jakých spojení narodilo, co dává který pes, co která matka, hledejte si linie, hrajte si s tím a vyberte si to spojení, o kterém jste přesvědčeni, že to je ono. Nyní jste si vyhlédli chovatele, od kterého byste si chtěli vzít psa, který by měl splnit vaše očekávání. Chovatel působí seriozně, jste v kontaktu, jemu se narodí štěňátka a co dál?

První výběr
Pokud jste si štěně zarezervovali dostatečně dopředu, můžete mít první volbu štěněte ve vrhu. Pokud si jedete pro psa a běhá před vámi šest nádherných štěňat, lituji vás. Vybrat to nejlepší je velmi složité a v osmi týdnech není jisté vůbec nic. Důležité je, aby štěně mělo zuby v nůžkovém skusu, je-li to pejsek, tak spuštěná varlátka, ostatní musíte už vybírat podle toho, co od štěněte očekáváte. Chcete-li štěně na výcvik, budete sledovat především povahy štěňat, chcete-li štěně pro chov, budete hledat takové, které má nejvýraznější znaky vašich požadavků na exteriér toho vysněného psa, chcete-li štěně na mazlení, dáte na city. Zkrátka výběr štěněte je složitá věc. Nejlepší však asi je, když si sednete s chovatelem mezi štěňata a hodiny je pozorujete. Některý z nich vám učaruje natolik, že po něm prostě šáhnete a už ho nepustíte.


Návštěva u chovatele
Dohodněte si před odběrem návštěvu u chovatele a mějte vždy na paměti, že poctivý chovatel nemá co skrývat! Chtějte vždy vidět prostředí, kde štěňátka vyrůstají, kde se narodila, zda jsou v čistotě, nepáchnou, neteče jim z očí, nebojí se lidí atd. Nikdy si nenechte štěně odněkud přinést! Běžte se podívat, kde se váš drobek narodil a kde dorostl, než jste si pro něj přišli. Nepřebírejte štěně přes plot, nedůvěra se vyplatí, pokud narazíte na chovatele, který má třeba ve sklepě sestavené letecké přepravky a v nich bez světla žijí štěňata i feny, pokud narazíte na chovatele, kterému běhají štěňata mezi domácí drůbeží či se brodí v místním potoce bez jakéhokoli dohledu. Když na takového natrefíte a nevysypete na jeho adresu tunu nadávek, ulovili jste bobříka sebeovládání, otočte se a už se tam nikdy nevracejte! Zasloužíte si přeci štěně, které vyrostlo v pohodových podmínkách, aby z něj byl pohodový pes celý život.     

Co by mělo vaše sedmitýdenní miminko umět?
Štěně má nějaký časový harmonogram, ten byste měli od chovatele obdržet (např. kdy se budí, co snídají, co svačí, kdy se podává jídlo atd.), díky tomuto harmonogramu usnadníte štěněti pobyt v novém domově, protože budete dodržovat jeho časový program. Od chovatele byste měli obdržet také granule (obvykle dávku cca na týden), kterými bylo štěně krmeno, abyste mohli bez problémů přejít na svou značku krmení, anebo pokračovat v tom, čím krmil chovatel. Krom toho by měl už umět hezky sám jíst z misky. Nyní jste si vybrali štěňátko, zaplatili ho a chystáte se přivést svého nového člena rodiny domů. Pokud jej chcete držet v bytě, projděte celý byt po kolenou a odstraňte z dosahu štěněte veškeré dráty a kabely, sklo (vázičky apod.), vše, co by mohlo štěně zničit, nebo čím by si mohlo jakkoli ublížit. Připravte mu klidné místo pro odpočinek, pár hraček, místo, kde bude mít trvale vodu a jídlo. Začíná váš společný život. Teď ho musíte všemu naučit a jeho osud je jen ve vašich rukou.







Žádné komentáře:

Okomentovat