středa 2. ledna 2013

Kdy krýt fenu a výběr ženicha

Fenka i pejsek mohou být kryti od 15-ti měsíců věku, nejvhodnější doba pro fenku aby měla první štěňátka je kolem toho druhého roku. Tehdy je už naprosto fyzicky i psychicky připravená mít štěňátka. Fenka by měla mít první štěňátka do čtyř let věku, poté může docházet ke komplikacím. Pejsek může krýt celý život dokud je plodný, fenka by měla mít poslední štěňátka ve svých osmi letech.


Fenky hárají zhruba v půlročních intervalech(některé dříve, často jsou intervaly mezi háráním delší- devět, deset měsíců). První hárání můžeme čekat už od půl roku věku fenky do zhruba 18 měsíců. Pokud se do té doby fenka nerozhárá pak je třeba zajít za veterinárním lékařem na vyšetření.

Hárání trvá asi tři týdny. Fence se zduří přezka, začne krvácet. Některé fenky mohou hárat i bez krve. Pokud je výtok červený fenka ještě není připravena ke krytí. Po pár dnech(asi 8 se výtok změní. Zbarví se více dorůžova. Dva dny poté co výtok změní barvu by měla být fenka k nakrytí. Současně pozorujeme i některé změny v chování fenky. Začne vyhledávat psy, nastavuje se jim(když ji podrbeme na kořeni ocasu měla by se nastavit). Každá fenka je ale individuální, může se začít nastavovat i dříve než je správný čas ke krytí. Většinou ale nedovolí psovi aby ji nakryl i když jej provokuje.
Také krycí dny mohou být individuální většinou u jorkšírů je vhodné krýt 11.-13. den. Asi ten 15-17.den fenka přestává vyhledávat psy, začíná je odhánět.

Pokud chceme svoji fenku nakrýt je třeba ji dlouhodobě před krytím kvalitně krmit a nechat ji prohlédnout veterinářem zda je zdravá. Nedoporučuje se krýt fenky menší než 2 kila.



Výběr ženicha

Ženicha je třeba vybírat s rozmyslem a podle některých pravidel. Pejsek by měl být hezký, zdravý, povahově vyrovnaný a vitální.

Velmi často se kryje hodně velká fena hodně malým psem s tím že štěňátka budou střed. Není to tak. Některá štěňátka budou zhruba po matce jiná po otci. Také záleží i na velikosti předků rodičů. Navíc takového spojení není vhodné ani z hlediska zdravotního. Mohou se totiž objevovat různé vady jako fontanela a špatný skus.

Základní pravidlo je nikdy nekrýt extrémy. Pokud má fenka dlouhý čumák, nekrýt pejskem s krátkým čumákem, ale s ideálním. Štěňátka totiž mohou po jednom rodiči zdědit horní čelist a po druhém spodní a pak vznikají špatné skusy. To rovněž platí i o jiných nedokonalostech. hodně dlouhou fenku nekrýt příliš krátkým psem ale psem ideálně dlouhým a další.
Toto pravidlo platí i ohledně velikosti. Standart udává ideál někde kolem 2,50kg. Pokud je fenka větší pak je možné nakrýt ji o něco menším pejskem a naopak.

Pokud je fenka hodně malá, majitelé jí často hledají ještě menšího ženicha s tím že bude menší i porodní váha štěňat. Není to tak. Porodní váha bude zhruba odpovídat 100-150g(štěňátka která mají porodní váhy menší než 100g mohou mít po porodu problém s příjmem mléka- nemusí mít ještě vyvinutý sací reflex- těm je pak třeba věnovat zvýšenou péči). Pokud je tedy fenka hodně malinká většinou pak porod končí císařem. Porodní váhy štěňat totiž nezáleží jen na psovi ale hlavně na feně a také na jejich počtu. Není se proto třeba bát nakrýt větším pejskem. Je ale třeba zvážit jestli fenka není příliš malá na chov.

Žádné komentáře:

Okomentovat